– Hver torsdag og fredag er det åpen restaurant med lunsj mellom klokka 11 og 14, forteller Ida Lehne Schlechter, som er faglærer på Etterstad videregående skole.
Det er Vg2-elevene på kokk og servitørfag ved skolen som driver restauranten, med god veiledning av skolens dyktige og entusiastiske lærere på fagfeltet.
– Vi har valgt å bruke åpen restaurant som undervisningsmetode, siden vi mener det er mest virkelighetsnært, sier Schlechter.
I tillegg til den åpne restauranten, er det også mulig å ha lukkede selskap der.
–Vi får forespørsler om både jubileer, konfirmasjoner, julebord – og vi kan også ha bryllupsfester her, forteller Schlechter.
Nytt tema hver uke
I år er det flere elever enn på mange år i Vg2-klassene på kokk og servitørfag.
– I år er det 19 i hver klasse. Det er kjempegøy at det blir flere, sier Schlechter.
Elevenes skoledag er veldig praktisk. De aller fleste oppgavene for å drive restauranten utføres av elevene selv.
– Vi jobber mye med at elevene skal tenke selv. Hver uke har vi et nytt tema i restauranten. Det starter elevene å forberede allerede onsdagen i uka før. De utfører alt fra varebestilling til å lage og servere maten, forteller hun.
– Hvorfor har dere valgt å la elevene drive en restaurant?
– Vi ønsker å forberede de best mulig til arbeidslivet, svarer hun.
Restauranten har mange stamgjester i nærmiljøet. Schlechter tror noe av grunnen til dette er fokus på kvalitetet.
– Lærerne våre på kjøkkenet er råflinke og genuint interessert i faget, og da får vi også gode resultater. Det er mye yrkesstolthet blant lærerne våre, smiler hun.
– Liker å lage mat
Elevene trives også i restauranten. Selv når skoledagen ikke er ferdig før det er tidlig kveld. Denne dagen har de både hatt åpen restaurant på dagen – og de har et lukket selskap på ettermiddagen.
Christin og Fredrik skal begge bli kokker.
– Jeg valgte å gå her, siden jeg har en stor interesse for mat, forteller Fredrik.
– Jeg valgte det, fordi jeg liker å lage mat, sier Kristin.
De er begge to klare på at restaurant og matfag passer for deg som liker å være med mennesker, samt liker å samarbeide med andre.
– Vi har et godt miljø og det er en veldig sosial linke. Vi må samarbeide med andre hele tiden, sier Christin.
– Vi blir veldig fort kjent og får nye venner.
Begge to er enige i at det også til tider er et stressende og tidskrevende yrke de har valgt.
– Hvem burde velge restaurant og matfag?
– De som interesserer seg for mat og liker å møte nye mennesker, svarer Fredrik.
Veldig gøy og lærerikt
De forteller også at det innimellom er litt lengre skoledager.
– I dag er vi her fra 8 på morgenen til halv sju på kvelden. Det er et stressende yrke, men samtidig er det gøy, sier Christin.
Julia utdanner seg til å bli servitør. Tidligere har hun også gått studiespesialisering, men hun trives mye bedre med dette valget.
– Det er veldig gøy og lærerikt. Alle i klassen er veldig hyggelige, sier hun, og legger til:
– Jeg vil oppfordre alle ungdommer bør søke her.
Besøk Facebooksiden til restaurant Neptun for å se når restauranten er åpen. De neste ukene er det julemat som står på menyen.