Mange muligheter i videregående opplæring

Marte og Gisken går på design og tekstil på Edvard Munch vgs (Foto: Heidi M. Skjebstad)

På You-messa har alle utdanningsprogrammene egne stands der de presenterer fagområder og yrkesmuligheter. Her kan osloungdom – og deres foresatte – spørre om alt de måtte ønske, og få en smakebit av alle mulighetene.

Målet med You-messa er at elever og foresatte skal få kunnskap om utdanningsprogrammene i videregående opplæring for å kunne ta et riktig utdanningsvalg. "Riktig” valg første gang styrker sjansen for at elevene lykkes i sin videregående opplæring.

Lærlinger og elever bidrar

Lærlinger og elever har aktiviteter og er viktige bidragsytere på messen, derfor bemannes alle stands også med elever.

Marte og Gisken går på Design og tekstil på Edvard Munch videregående skole. Dette er et unikt tilbud for alle med interesse for mote, kostyme eller tekstilhåndverk, og som samtidig ønsker studiekompetanse.

– Du burde søke dette om du er interessert i mote eller liker å lage ting med hendene. Du trenger ikke kunne så mye fra før, vi lærer alt på skolen, forteller Marte.

– Denne linja er nok litt ukjent for de fleste, tror Gisken.

Malvina og Maja bemanner blomsterdekoratørstanden – også de går på Edvard Munch videregående skole. De mener du burde velge blomsterdekoratør om du er kreativ og om du liker å jobbe med form og farge.

– Dette er faget for deg som ikke liker å sitte stille. Samtidig får du raske resultater, forteller de.

– I tillegg er det veldig fint å raskt komme ut i jobb, mener Malvina.

Mange forskjellige fag

Frances går på hudpleie på Stovner vgs. Hun forteller om varierte skoledager.

– Nå i det siste har vi lært om farging av vipper og bryn, hudpleie og ryggmassasje, forteller hun

– Hvem burde velge dette faget?
–De som er veldig interessert i hudens oppbygging, og de som ønsker å hjelpe andre som har hudproblemer.

På standen for tannhelsesekretær hjelper Adriana til.

– Jeg ble inspisert til å velge dette av søsteren min. Det er et veldig spennende og variert yrke, sier Adriana, som går Vg3 tannhelsesekretær på Hersleb vgs.

Kent og Aida, som går Vg2 på Holtet vgs, hjelper til på standen til ambulansearbeiderfaget.

– Jeg valgte ambulansearbeiderfaget siden jeg er vokst opp med å bry meg om mennesker – og i dette yrket bidrar jeg også til å redde liv.

– Hvem burde velge dette yrket?

–De som tåler å se og høre mye, mener de to.

Foto: Heidi Skjebstad

You-messa arrangeres som et ledd i Osloskolens plan for en helhetlig utdannings- og yrkesveiledning. You-messa arrangeres av Utdanningsetaten – i tett samarbeid med Karriereenhetene i Osloskolen, fagnettverkene, opplæringskontor og bransjer.