Vitenskap på engelsk og tjuvstart med matematikk på videregående – dette er også Sommerskolen i Oslo

Sommerskolen Nydalen matte for videregående

Sommerskolens kurs skal favne bredt og ha noe som passer for alle. - Vi ønsker å bidra til læringsglede, mestring og opplevelser for elever i Osloskolen, sier Kirsten Riise, rektor i Sommerskolen. Tirsdag tok hun med direktør Astrid Søgnen på en rundtur på Nydalen videregående skole der 200 elever fra ungdomstrinn og videregående var i gang med ulike kurs.

Vitenskap på engelsk med engelske lærere

"Science in English" er et kurs der elvene får utforske vitenskapelige teorier og gjennomføre spennende eksperimenter i kjemi og fysikk – og alt foregår på engelsk. Her er det naturfaglærere fra Storbritannia som underviser. Sommerskolen i Oslo er en populær sommerjobb for Teach First-lærere fra Storbritannia. - I år hadde vi nær 100 søkere til 11 stillinger, forteller rektor i Sommerskolen Kirsten Riise.

Lærer Aidan fra Coventry underviser i naturfag også hjemme i England. Han er imponert over Oslo-elevene:

- De er mer selvstendige i sin læring, flinke å jobbe i gruppe og mer motiverte enn elevene jeg underviser til daglig, sier han.

Etter halvannen dag sammen er elevene allerede godt sammensveiset og i gang med eksperimenter i kjemi. I løpet av uken skal de også gjennom temaer fra fysikk og biologi – blant annet dissekering av lunge og hjerte – før de avslutter med et prosjekt fredag. Det overordnede temaet er klimaforandringer, og prosjektet dreier seg om det. - Målet mitt er at det skal være praktisk og gøy, sier Aidan. Og responsen fra elevene tyder på at han lykkes godt:

- Forsøkene er det beste. Det er gøy å få teste ut ting selv, sier de.

At alt foregår på engelsk er helt i orden: - Vi får mer ut av engelsken på denne måten, og lærer mer avansert språk, sier elevene.

- Vi trenger elever som liker matematikk og naturfag spesielt godt. Det er dere som skal dykke ned i de dypeste gåter i fremtiden, og bant annet forstå hvordan vi redder kloden vår. Derfor er det så bra at dere bruker en uke til å fordype dere, sa Astrid Søgnen til elevene.

På Sommerskolen Oslo er det ansatt ca. 950 ledere, lærere og assistenter. Mange arbeider til daglig i Osloskolen, og mange er under utdanning. Alle har valgt å bruke noen uker av sommerferien på å bidra til gode læringsopplevelser for elevene.

Sommerskolen Nydalen Science in EnglishBilde: Hild, Hamda, Guro og Sondre viser Astrid Søgnen og lærer Katie hvordan det går med eksperimentet.

I rommet ved siden av setter Katie, som til daglig underviser i Bristol-området, sin gruppe i gang med et eksperiment som også er en konkurranse: Hvilken gruppe klarer på disse fem dagene å lage den klareste krystallen? Ingen av elevene kjente hverandre fra før, og de kommer fra ulike skoler i hele byen. Nå er de i full sving sammen med beskyttelsesbriller, syre og reagensrør.

Elvene trives godt på Sommerskolen: - Det har nesten blitt en tradisjon, jeg har gått hvert år, sier en av jentene. - Noe av det som er bra med Sommerskolen er å bli kjent med nye folk, sier elevene.

Den engelske læreren Katie er imponert over laboratoriene på Nydalen videregående skole, men kanskje enda mer over elevene:

- "I love this group of students!" De er ansvarlige, motiverte og har det gøy, sier Katie.

Tjuvstart med T-matematikk på videregående

Her er det elever fra 8., 9. og 10. trinn som får tjuvstarte på T-matten på videregående. Kvadratsetninger, trigonometri og funksjoner er del av uka. Her skal elevene bruke kreativitet og ferdigheter for å løse mattenøtter sammen med andre. - Jeg valgte dette kurset for å bli bedre i et fag jeg liker, sier en av jentene. - Det er spennende å møte nye elever som er interessert i teknologi og vitenskap sier Pierrick som er lærer og har jobbet flere somre i Sommerskolen Oslo: - Her må man være fleksibel, det skjer alltid uventede ting, smiler han.

Fra teori til praksis – bygg en bil

På dette kurset skal elevene lage sin egen lille elektriske bilmodell i plast. De lærer om elektriske koblinger, teknologi og design. Dette kurset skal gi elevene mulighet til å omsette teori til praksis, og det setter elevene pris på: - Her kan vi være kreative. Det er bare fantasien som setter grenser, sier de. En av guttene har planer om å lage en golfbil til den amerikanske presidenten, og en skal lage en bil der hjulene nesten ikke syns. Fredag er det klart for bilutstilling og rallycup!

Ny rekord: 20 600 elever

Aldri før har så mange elever deltatt på Sommerskolen Oslo. 20 000 elever har deltatt på til sammen 72 kurs på 43 ulike kurssteder.

Sommerskolen Nydalen - bygg en bil
Sommerskole Nydalen Science in English