Hovedseksjon

Skolenes rekkefølge i barnetoget på 17. mai

17. mai tog Slottet flagg

Skolenes rekkefølge i toget finner du her.  

I år inviterer 17. mai-komiteen i Oslo til den storslåtte feiringen av nasjonaldagen som vi tidligere har vært vant til, med kongefamilien vinkende fra balkongen mens et barnetog bestående av over 30.000 barn passerer.

– Etter to uvanlige feiringer er det en stor glede for oss i 17. mai-komiteen å ønske Oslo-folket hjertelig velkomne til 17. mai med barnetog og flere andre aktiviteter i Oslo sentrum. Vi skal feire grunnloven og demokratiet vårt med høytid, is og moro. Det gleder jeg meg til, sier 17. mai-komiteens leder Anna Dåsnes (V).

Rekordpåmelding til barnetoget

I år er det 130 påmeldte skoler til barnetoget. I forrige toppår, 2017, var det 123 skoler som deltok.

Oslo-ordfører Marianne Borgen ser frem til en nasjonaldag hvor barna igjen står i sentrum for feiringen:

–  Responsen fra skolene har vært overveldende i år. Det er i Henrik Wergelands ånd at barna står i sentrum for folkefesten på 17. mai. Med en brutal krig i Ukraina så føles det ekstra viktig å feire demokratiet, felleskapet, samholdet, freden og friheten, derfor er det så fantastisk at hele 130 skoler skal gå i barnetoget, sier Borgen.

17. mai-komiteen planlegger for en tradisjonsrik feiring i Oslo i år.  Dagen starter med bekransning på ti ulike gravsteder og statuer i byen, og følges opp av barnetog og den tradisjonelle festkonserten på Karpedammen scene.

100-årsjubilanter fremst i toget

I år er det to skoler som feirer 100-årsjubileum, og som derfor går først i toget: Høybråten skole og Slemdal skole. Dåsnes og Borgen besøkte marsj-øvingen til Høybråten skolekorps på torsdag, og konstaterte at frontfigurene for barnetoget var i god rute.

– Barna gledet seg veldig til å marsjere og spille på 17. mai. Nasjonaldagen vår er den viktigste dagen i året for korpsene våre, så det er spesielt gledelig for dem at folkefesten nå er tilbake, med uniformer, marsjering og et jublende publikum rundt dem. Vi gleder oss til å se Høybråten og Slemdal i front og feire hundreåringene våre med brask og bram, sier Dåsnes.   

Om 17. mai i Oslo

Det er 17. mai-komiteen i Oslo som inviterer til den storslåtte feiringen av nasjonaldagen. I komiteen sitter leder Anna Dåsnes (V), Talat Mehmood Butt (H), Ubah Aden (A), Ingrid Wergeland (SV), Rameen Najam Sheikh (R), Bjørn Revil (FNB), Eivind Trædal (MDG), Marianne Nordli (F), Synne Lerhol (SP), Karoline Grosås Nordbø (KrF), Berit Eliassen (Utdanningsforbundet Oslo) og Dag Gomnæs (Utdanningsetaten). Utdanningsetaten er sekretariat for 17. mai-komiteen i Oslo.