Massetesting på ungdomstrinnet

To personer med munnbind og et hjerte.

For at dere som er unge ikke skal spre smitte, vil vi at alle elever på ungdomsskolen tester seg to ganger i uka. På den måten finner vi skjult smitte, og skolene kan holde åpne.

Test deg mandag og torsdag

Du som går på ungdomsskolen skal teste deg på mandag og torsdag hver uke.

Du som har fått to doser koronavaksine eller har hatt korona de siste 12 månedene trenger ikke ta test.

Du skal bare teste deg med testene fra skolen på disse to dagene. Hvis du får symptomer, må du ta test på et testsenter.

Hvordan tester jeg meg med selvtest?

Du får selvtester på skolen, og skolen forteller deg hvor du skal gå for å ta testen.
Selvtesten er enkel å bruke. Du tar testen på deg selv og leser av svaret på testbrikken etter 15 minutter.

Det er viktig at du følger fremgangsmåten nøye, slik at du får riktig resultat på testen. Les gjennom hele fremgangsmåten i denne brukerveiledningen før du starter (pdf).

Se film som viser selvtest

1. Testpinnen. Før testpinnen 2–3 cm inn i nesen. Roterer rundt 4 ganger i hvert nesebor.
  2. Reagensrøret. Rør testpinnen rundt minst 10 ganger i væsken. Klem på svampen på testpinnen før du tar ut pinnen. Sett korken på reagensrøret med spissen opp.
  3. Testbrikken. Drypp 4 dråper i sirkelen. Ikke rør eller beveg testbrikken.
  4. Resultatet. Du kan lese av resultatet etter 15 minutter (maks 30 minutter).

Til foresatte til elever på ungdomstrinnet

Hva gjør jeg hvis testen er positiv?

1. Isoler dere og hold minst 2 meter avstand til andre. Bruk munnbind. Informer læreren din om at barnet ikke kan komme på skolen.
  2. Ta en PCR-test, enten ved å
    1. bestille time for test på nett
    2. bruke drop-in ved et av de kommunale testsentrene i Oslo
    3. ringe koronatelefonen på 21 80 21 82  (du om bor utenfor Oslo, ringer koronatelefonen der du bor)
  3. Hvis PCR-testen er positiv, tar smitteteamet kontakt med deg.
  4. Dere må selv fortelle andre husstandsmedlemmer og tilsvarende nære om at barnet er smittet og at de må gå i smittekarantene. Det er unntak fra smittekarantene for fullvaksinerte og de som har hatt covid 19 de siste 12 månedene, og unntak for delvaksinerte hvis de tester seg

Hva gjør jeg hvis testen er negativ?

• Hvis testen er negativ, har eleven ikke fått påvist korona.
  • Fortsett å følge gjeldende smittevernregler og teste to ganger i uka

Taushetsplikt og samtykke

Skolen har taushetsplikt og vil være nøye med å ivareta personvernet til den enkelte elev. Dersom eleven tester positivt, vil det bare være eleven selv og eventuelt du som er foresatte som får beskjed om dette.

Det er frivillig for elevene å ta testen. Det er ikke krav om samtykke fra foresatte for å delta i testing på skolen. Dere som er foresatte kan likevel uttale dere om barnet deres skal testes eller ikke. Gi i så fall beskjed til kontaktlærer.

Hvis elever tester positivt for korona i hurtigtesten, må de testes i en ordinær test på kommunens teststasjoner.

Test og karantene - elever i Osloskolen

Testing

Du bør alltid teste seg hvis du

Karantene

Du som er elev i Osloskolen slipper smittekarantene hvis noen i klassen, på fritidsaktiviteten eller i vennegjengen er smittet, så lenge du tester deg jevnlig. Har du fått to doser koronavaksine eller har hatt korona de 12 siste månedene slipper du uansett karantene, og trenger ikke å teste deg jevnlig.

Du må i karantene hvis

• noen i familien (husstanden) eller kjæresten er smittet
  • bestevenner, overnattingsbesøkende eller en man deler rom/hybel med er smittet
  • du har symptomer på koronavirus
  • du har vært i utlandet, i røde land/regioner de siste 10 dagene

Testing er gratis

Det er gratis å ta koronatesten. Du kan bestille time til deg selv. Foreldre kan bestille time til barn under 18 år. Gå hit for å bestille time eller finne drop-in og mobile teststasjoner.

Bruksanvisning selvtest