Hvordan snakker vi med barn om korona?

Barn på huskestativ

Det er viktig å skape åpenhet og trygghet for barna. Det er naturlig at barn kan få reaksjoner som å bli engstelig, usikre, redde og at de er bekymret for hva som kan skje fremover.

Barn får med seg mye informasjon gjennom media som er beregnet for voksne. Det er viktig å åpne opp for spørsmål. Barn trenger informasjon gitt på en måte som gjør at de forstår. Informasjon er med på å skape trygghet.

Tips til hva du kan si til barn om smittesituasjonen

Før sommeren hadde vi en annerledes skolehverdag på grunn av koronaviruset. Vi måtte holde avstand og vaske hender ofte. Det var en periode vi ikke skulle være på skolen, men hadde hjemmeskole, og ikke kunne være sammen med venner på samme måten som før.

I sommerferien har det vært lite smitte i Norge. Derfor har vi kunnet leve nesten som vanlig i Norge, men det har vært noen land vi ikke kunne reise til fordi de har hatt mer smitte enn her, som f.eks. Sverige.

Nå som alle er tilbake fra ferie og skal begynne på jobb og skole, er vi tettere på hverandre enn vi har vært i ferien. Da er det viktig å huske på smitterådene igjen.

Vi som er sammen i klassen hver dag, kan være tettere på hverandre enn en meter. Vi må fortsette å holde avstand til andre klasser og trinn, og i friminuttene har vi egne soner vi skal være ute i. Vi må fortsatt huske på å vaske hender.

Tips til hva du kan si til barn om munnbind

I Oslo bor det mange mennesker som må bruke trikk, buss og t-bane til skole og jobb. Eksperter på helse og koronavirus har anbefalt at når det er mange som kjører buss og t-bane samtidig og det er vanskelig å holde avstand, kan det være lurt å bruke munnbind.

For mange er det litt uvant å se folk med munnbind, det er noe vi har sett mest på sykehus eller på bilder av at mange har brukt det i utlandet på grunn av koronaviruset.

Når man har på munnbind, beskytter man både seg selv og andre for å ikke puste inn eller ut virus.

Ekspertene på korona sier at det aller viktigste er å holde avstand, men hvis det er trangt og vanskelig å holde avstand, f.eks på t-banen eller trikken, er det lurt å bruke munnbind. Derfor vil vi nok se flere som bruker munnbind ute i Oslo nå fremover. Det er ikke fordi de er syke, men fordi de vil beskytte både seg selv og andre.

Eksperter på koronavirus anbefaler ikke at barn og voksne skal bruke munnbind på skolen.

Vis barna munnbind

Du kan vise barna munnbind og hvordan det brukes. Hvis du tar det på og av, ser barna at det "bare" er en maske.

Du kan også forklare at noen har også andre farger på munnbindet, røde, svarte, mønster i stoff. Det er fordi de kan ha sydd det selv og brukt det stoffet de selv synes er fint.

Viktige begreper

Karantene

Hvis man har vært i kontakt med noen som er smittet blir man bedt om å være i karantene. Det er det legen som bestemmer. Karantene betyr at man skal være hjemme og ikke være i kontakt med andre mennesker. Du kan være sammen med de du bor med.

Man skal ikke gå i butikken, på trening, på kjøpesenter, kafé eller andre steder der det er mange mennesker. Man kan heller ikke ta offentlig transport som t-bane, trikk, buss og tog. Det er lov å gå ut å få litt frisk luft. Ingen barn er alene i karantene. De skal være hjemme sammen med en voksen.

Isolasjon

Isolasjon er enda strengere enn karantene. Det er for de som er smittet og har blitt syke. Det er legen som bestemmer om man skal være i isolasjon. Da er man også hjemme sammen med de man bor med, men man får ikke lov til å gå ut av huset. Ingen barn er alene i karantene. De skal være hjemme sammen med en voksen.

Beredskap

Beredskap betyr å være forberedt på en alvorlig situasjon. Det vil si i dette tilfellet å unngå at flere blir smittet. Når Norge er i beredskap betyr det at myndighetene legger planer og bestemmer ting for beskytte oss.

Epidemiolog

En ekspert på helse og sykdommer som korona.

Spørsmål som barn kan lure på

• Er koronaviruset farlig for barn?
    • Viruset er minst farlig for de friske og yngste barna. Men de må likevel følge samme regler som voksne med håndvask og å holde seg unna andre, fordi man kan være smittebærende. Selv om hele skolen smittes med korona, går det bra med de fleste voksne og barn på skolen.
  • Er korona farlig for voksne?
    • For de fleste mammaer og pappaer er det ikke farlig å bli smittet. Noen få gamle og syke voksne og barn kan bli mer syke av å bli smittet.
  • Hvor ofte bør man vaske hender?
    • Alltid på vei inn og ut av døra, før og etter mat og toalettbesøk.
  • Har vi en vaksine mot korona?
    • Vi vet ikke hvor lang tid det tar for å lage vaksine, men det finnes ikke en nå. Det jobbes med å lage en vaksine. Vaksinen kan komme om ett år eller senere, eller før. Det vet vi ikke.
  • Hvorfor er flere redde for korona enn de andre forkjølelser og virussykdommer?
    • Fordi denne har vi ikke vaksine for, det har vi for de fleste andre. Vi er heller ikke immune mot koronaviruset noen av oss, så derfor kan flere bli syke enn vi vanligvis blir av virus og forkjølelser.
  • Er statsministeren syk?
    • Statsministeren er ikke syk. Men om hun blir syk kan hun styre landet hjemmefra. Hvis hun blir veldig syk, kan andre ta over jobben for henne.
  • Kan viruset smitte over til dyr?
    • Vi vet ikke alt om viruset, men vi tror ikke det smitter over til dyr.

Informasjon om koronaviruset fra Oslo kommune

Folkehelseinstituttet: Koronavirus temaside