Hauketoelever skal kåre vinneren i Uprisen 2020

Elever ved Hauketo skole

Skoleelevene leser og anmelder bøker gjennom hele året, før de deltar  i en storjury som kårer vinneren på litteraturfestivalen på Lillehammer i mai.

Da litteraturkritikerne Guri Fjeldberg og Petra Helgesen besøkte skolen første gang var beskjeden klar:

– Nå er det dere som bestemmer, dere har makten. Uprisen er deres sjanse til å si fra, sa kritikerfadder Guri Fjeldberg da hun møtte elevene.

– Dere må argumentere og overbevise de andre elevene om hvorfor en bok er god eller dårlig, slik at de bøkene dere mener er de beste, vinner prisen.

9. trinn leser bøker

Hele skolens 9.trinn skal lese de fem bøkene som er nominerte til Uprisen 2020. Totalt skal elevene gjennom 1100 boksider frem til mai. Da arrangerer skolen et storjurymøte med to elevrepresentanter fra hver av de fire klassene.

Med klassens begrunnelser i ryggen skal de to elevene argumentere for hvilke bøker de mener er de beste. Slik finner skolen frem til de to bøkene elevene på Hauketo mener bør vinne Uprisen på Lillehammer.

– Det er strålende at alle elevene får være med, sier de to ansvarlige lærerne.

– Dette betyr mye for læringsmiljøet på skolen. I tillegg blir elevene bedre lesere og skrivere ved å delta i Uprisen. De blir også langt tryggere på sin egen stemme, sier de. Dette gleder vi oss til.